Smart övervakning av nödutgångarna gör Skansen ännu tryggare

Nu förbättrar X2 Wireless tryggheten och lägger till smart övervakning av nödutgångarna för Skansen av de gröna skyltarna vid nödutgångarna.

– Vi har arbetat med X2 Wireless i över tio år och har flera hundra sensorer, vi använder röksensorer, klimatsensorer och vi läser av vatten och elförbrukning med dem. Nu har vi lagt till övervakning av de gröna skyltarna och vi känner oss trygga med att det kommer fungerar bra det också, säger Göran Kirsch, säkerhetschef på Skansen.

Smart övervakning av nödutgångarna för Skansen

Skansen har en bred verksamhet. Det är en djurpark, evenemangspark med konserter och allsång, men framför allt ett friluftsmuseum. Det finns över 300 byggnader och parken har 1,4 miljoner besökare varje år. X2 Wireless trådlösa, uppkopplade och smarta sensorer passar perfekt som brandskydd i den anrika parken, speciellt eftersom de varken kan eller vill gräva i marken för att få ner kablar. De hundratals byggnaderna är moderna fastigheter blandat med kulturhistoriska, landskapsspecifika stugor, och det är personal, gäster och djur(!) som rör sig i lokalerna. Med ett brandskydd från X2 Wireless har Skansen enkelt och smidigt full koll på alla sina lokaler i X2 wireless app. Sensorerna är smartare än ett vanligt brandskydd och kan jämföra data för att tidigt ge korrekta och relevanta larm och varningar.

– X2 Wireless egna trådlösa nätverk är väldigt bra. Systemet gör det smidigt och enkelt att installera nya produkter. Det har bra räckvidd, är stabilt, tryggt och vi har koll på batteritider och annat användbart i appen, säger Göran Kirsch.

I offentliga miljöer finns gröna skyltar ovanför nödutgångarna – så även i Skansens många byggnader. En grön diod lyser upp de fungerande skyltarna, men om det istället är ett rött sken betyder det att skylten är trasig. Med hjälp av X2 Wireless trådlösa sensor som placeras på baksidan av skylten kan du kontrollera att skyltarna fungerar som de ska. Om en nödutgångsskylt sluta fungera syns det direkt i X2-appen. Istället för att gå tidsödande kontrollrundor finns aktuell information i mobilen i fickan.

– Vi har så många byggnader, och vissa gröna skyltar kommer man att gå förbi dagligen och ha koll på ändå. Men det finns andra utrymmen mer i skymundan, som mörka kulvertar eller källare, där det inte rör sig så mycket människor och där det är ännu viktigare att skyltarna faktiskt fungerar och lyser upp. Då är det guld värt att information så fort någonting är fel med dem, säger Göran Kirsch.

– Det är en självklarhet att skyltarna vid nödutgångarna måste fungera. Med våra sensorer får snabbt och enkelt en notis i telefonen om någon skylt krånglar, vilket gör att du slipper gå ronder och kontrollera var och en av dem. Du sparar väldigt mycket tid – och du kan också rädda liv. Det är därför de gröna skyltarna är så viktiga, säger Mattias Jonsson, vd på X2 Wireless.

Registrera dig på vårt nyhetsbrev HÄR för att få de senaste nyheterna