Fastigheten på Hamngatan 25 på Marstrand är åter i bruk

En fredagskväll den 21 augusti 2021 startade en brand i den 115-åriga träfastigheten på Marstrand. Hade det inte varit för ägarna Margaretha Lind, Georg Sakelariu och Sigvard Sakelarius beslut att installera X2 Wireless trådlösa brandvarningssystem ett par år innan hade fastigheten inte funnits idag.

Ur nyheterna:
Larmet om en brand kom in strax före klockan 23 på fredagskvällen.

Räddningstjänsten var på plats med nio enheter och även sjöräddningen larmades dit för att bistå med hjälp. Det ska vara en träfastighet med bostäder och kommersiell verksamhet som är påverkad.

– Det är inga synliga lågor men rök, så man misstänker brand. Man håller på att undersöka var röken kommer ifrån, säger Bosse Johansson, larm och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Enligt ett vittne har det brunnit i en affärslokal och minst en affär ska vara helt förstörd.Personal och gäster på en restaurang i närheten använde brandsläckare och sprutade in i lokalen tills räddningstjänsten kom. Enligt vittnet ska rutor i fastigheten spruckit i branden. Vid midnatt kändes lukten av brandrök över hela ön.

Tack vare att fastigheten hade X2 Wireless system aktiverade de uppkopplade rökdetektorerna sirenen som hördes av personer i området. Samtidigt gick larmet till flera personer som hade X2-appen installerad på sina telefoner. Detta gjorde att larmet till SOS Alarm kom in tidigt och att fastigheten kunde räddas samt att sex personer i fastigheten klarade sig oskadda.

Hade Sigvard gjort som kravet var och bara använt ”vanliga brandvarnare” vet vi inte om fastigheten hade funnits idag.

Efter renovering så monterades ett nytt system från X2 Wireless.

– Finns inga alternativ, säger Sigvard. Systemet räddade vår fastighet och helt klart är att vi skall ha samma skydd igen.

Försäkringsbolagen betalar ut ca 4 miljarder varje år för bränder. Bränder som i många fall kunde förhindras eller minskat i omfattning om dem upptäcks i tid.

Registrera dig på vårt nyhetsbrev HÄR för att få de senaste nyheterna